Good breeder/Goede fokker:

Wat is een goede fokker?

De een vindt een fokker 'goed' als er mooie honden gefokt worden, de ander weer als de gefokte honden gezond zijn en weer een ander zal belang hechten aan een aantrekkelijk prijskaartje. Ook het feit of de pup 'een stamboom' heeft, kan een rol spelen. Het antwoord op deze vraag zal dus voor iedereen anders luiden… Maar op een aantal punten onderscheiden de goede fokkers zich altijd. En gelukkig zijn deze zaken als toekomstig hondenbezitter ook zelf heel goed in te schatten. Neem even de moeite om dit artikel tot u door te laten dringen en roep de 'hondenhandel' een halt toe! Dat is niet alleen wenselijk voor de betrokken honden, maar het bespaart uzelf als toekomstig hondenbezitter ook heel veel ellende.

Fokker of fabriek

Een fokker die een positieve bijdrage aan 'zijn' ras wil leveren, besteedt veel tijd en aandacht aan het selecteren van zijn fokdieren; bloedlijnen moeten vergeleken worden op karakter, gezondheid en uiterlijk. Als dat allemaal uitgezocht is en de nodige tests voor gezondheid (HD,ED, PL enz.) gedaan zijn, is er al heel wat tijd verstreken. Tel daarbij op het wachten totdat de teef loops is, en u zult begrijpen waarom de wachttijd van een half jaar voor een pup niet vreemd is. Na de dekking is het werk echter nog niet gedaan; fokkers ontvangen regelmatig geïnteresseerde mensen die zoveel mogelijk informatie over het ras willen. In lang niet alle gevallen leidt dat tot de koop van een pup. Als dat wèl het geval is, komen deze mensen zeker nog een aantal keren op bezoek als de pups geboren zijn. En dan is het nog een hele kunst om een pup bij de juiste eigenaar te plaatsen. Want alle pups hebben een eigen karakter, net als alle mensen. En een timide hondje in een druk huisgezin….da's niet echt een verstandige keuze. Verantwoord fokken is dus een serieuze en tijdrovende zaak. De zogenaamde fokkerijen waar je kunt kiezen uit meerdere 'rassen' en een pup meteen kunt meenemen zijn daarom eerder 'fabrieken' te noemen. De honden worden er verkocht omdat er veel vraag naar is en 'neprassen' zoals Boomers, Mini-Malthesers, Lassie's vinden er dan ook gretig aftrek. Vaak voor kleine prijsjes, die achteraf toch nog groot blijken te worden, door torenhoge dierenartskosten om de vaak ongezonde dieren op te lappen. Het staat u vrij om geheel vrijblijvend bij meerdere fokkers een afspraak te maken. Bij de rasverenigingen (www.kennelclub.nl) is informatie te vinden over de aangesloten fokkers. Ook kan u daar terecht voor informatie over hun activiteiten. Ga eens bij een evenement kijken, maak een praatje met eigenaren en informeer naar hun ervaringen met het ras. Neem in ieder geval de tijd om een keuze te maken voor een pup van de fokker waarbij u zich prettig voelt. Eerlijk is eerlijk, voor een aanschaf die toch hopelijk wel zo'n dikke 10 jaar meegaat, gaat u niet over één nacht ijs...

Waar moet u zoal op letten

  • De huisvesting van de honden

    Zowel de volwassen honden als de pups bevinden zich bij voorkeur in huis. En dan nog het liefst dáár waar de mensen zijn; in de woonkamer. Pups die in deze omgeving opgroeien, hebben in hun jonge leventje al kennisgemaakt met allerlei prikkels zoals: aaiende bezoekers, de stofzuiger, geluid van een telefoon(gesprek), radio en t.v., andere huisdieren enz. De pups zijn er daardoor al heel vroeg -vanuit het veilige nest- aan gewend dat het verzeild raken in bepaalde situaties 'bij het leven hoort', en niets is om je druk over te maken. Op deze manier wordt al een beginnetje gemaakt met de socialisatie. Kijk ook eens goed naar de eventueel aanwezige volwassen honden. Hoe zien die eruit? Hoe gedragen ze zich als u contact met ze wilt maken?

  • In het nestje

    Het nestje moet in ieder geval schoon zijn en groot genoeg voor de moeder en de pups. De eerste weken is een 'werpkist' groot genoeg. Zodra de pups gaan lopen, is wat meer ruimte wel gewenst. Dat kan heel eenvoudig door een verlengstuk aan de werpkist te zetten. De ondergrond van het nest bestaat dan uit een deel om te liggen en te spelen (vetbed of ander veilig, zacht, uitwasbaar materiaal) en een deel om te plassen/poepen (kranten, rubber enz.). Pups die opgroeien in een nest waarbij hier geen aandacht aan is besteed, hebben aanzienlijk meer moeite met zindelijk worden.

  • Ook speelgoed is in het nest al belangrijk. Dat zijn allemaal prikkels die door de pups ontdekt kunnen worden: hoe voelt het aan, maakt het geluid, wat gebeurt er als ik eraan trek…of het afpak van een nestgenootje.. In veel gevallen mag je een lapje in het nestje achterlaten. Hieraan gaat dan de geur van het nest zitten. Dat vertrouwde geurtje kan een steun zijn voor als het hondje met de nieuwe eignaar naar zijn nieuwe huis gaat. Bij het nestje moet de moederhond aanwezig zijn!! Helaas is dat lang niet altijd het geval. Om de meest uiteenlopende dubieuze redenen worden moeder en pups gescheiden 'gehouden', soms al vanaf het moment dat de pups nog maar 3 weken oud zijn. Dit is geen goede zaak.

    De moederhond heeft een heel belangrijke taak bij de opvoeding van de hondjes. Van haar leren de pups om bijvoorbeeld hun actie te stoppen als ze ze corrigeert. Dat is van essentieel belang voor hun sociale vaardigheden naar andere honden in het latere leven. De moederhond mag best een beetje beschermend zijn, dat heeft te maken met de pups. Maar echt agressief en/of angstig gedrag is niet gewenst. De pups krijgen daar hoe dan ook wat van mee; ofwel doordat ze dit gedrag van de moederhond leren, ofwel doordat erfelijkheid een rol speelt.

    Ook nestgenootjes zijn heel belangrijk. Een 'enigskind' pup is o zo aandoenlijk, maar mist de ervaring die de pups in het nest spelenderwijs opdoen. In hun onderlinge spelletjes leren de pups dat ze zelf initiatief kunnen nemen om te spelen, maar dat ze ook wel eens moeten incasseren. En ze merken wat er gebeurt wanneer ze elkaar met hun vlijmscherpe tandjes te hard bijten. Als je van de fokker een pup mag vasthouden, is dat een goed teken. Het is heel belangrijk dat de hondjes vanaf 5 weken contact met mensen hebben. Let er daarbij eens op hoe het hondje zich gedraagt…. Likt het je vriendelijk, of verstijft het letterlijk van angst… En hoe ruikt het hondje? Gezonde pups ruiken een beetje zoetig. Ziet het hondje er gezond uit? Geen viezigheid uit neus, oren, ogen of kontje??

  • Naar de nieuwe eigenaar

    Het is bij de wet geregeld dat pups niet voor de leeftijd van 7 weken bij hun moeder weg mogen. En dat is niet voor niets; deze maatregel houdt ook weer verband met de belangrijke rol die de moederhond speelt bij de opvoeding van de pups. Maar het is ook niet verstandig om de pups veel langer bij hun moeder te laten zitten. Tot de leeftijd van ongeveer 12 weken bevinden de pups zich namelijk in de 'socialisatiefase'. In deze periode staan ze onbevangen tegenover allerlei nieuwe indrukken. Omdat deze kans in de rest van hun leven niet meer terugkeert, moet juist deze periode benut worden om de pups op een positieve manier te laten kennismaken met alles waarmee ze in hun latere leven te maken krijgen. Gebeurt dat niet, dan is dat absoluut een onomkeerbaar gemis. Hondjes die tot 12 weken in een schuur gewoond hebben, zullen daar hun hele leven last van houden !!! Een goede fokker zorgt ervoor dat de pups voor hun leeftijd geënt en ontwormd zijn voordat ze naar de nieuwe eigenaar gaan. Het entingsboekje krijgt de nieuwe eigenaar samen met de pup mee naar huis.

  • Je eigen gevoel ...

    ... moet je ook zeker een rol laten spelen. Spreekt een fokker je om wat voor reden niet aan, koop daar dan geen hondje. Het contact met een fokker blijft als het goed is zeer beperkt, maar is er iets met je hondje aan de hand, dan is het prettig als het contact goed is.